Voda živá

16.3.2022 05:56
Ponoření do studené vody při teplotě nižší než 15 stupňů Celsia je v současnosti jednou z nejoblíbenějších strategií používaných po cvičení, ať už se záměrem prevence nebo minimalizace opožděného nástupu bolesti a únavy po cvičení. Horká lázeň nebo sprcha působí jako balzám pro tělo i duši. Co zvolit a kdy se co hodí? Přečtěte si článek a pište si o podrobnější informace a blog na e-mail beata@bbleisure.cz

Chladná lázeň

Trpíte-li zánětem, například z vleklého zranění chodidla, kotníku, šlachy, ideální je koupel o teplotě 10 - 15 stupňů Celsia, studená voda znepřístupní průtok krve do podrážděné oblasti a znecitliví bolest. 

Jestliže máte odpor ke studené vodě, ale zároveň si chcete vyléčit poraněnou šlachu na noze, nemusíte lézt do vany či jezera až po krk, ponořte jen tu poraněnou část nohy. ;-)

Je-li vaše zranění akutní, třeba vyvrtnutý kotník, tak může pomoci komprese, zábal, klasika. A následně kontrastní terapie ad níže. 

Taky pokud si zakládáte na svalové hmotě, může vám studená koupel pomoci s jejím ná/růstem. Ať už jste měli jakékoliv představy nebo cokoliv jste slyšeli o důvodech proč a kdy lézt do studeného jezera, zakládáte-li si na kvalitní svalové hmotě (měli bychom my všichni), tak si zacvičte, dejte si kvalitní trénink síly, a nebo i vysoce intenzivní kardio patnáctiminutovku a ponořte se na 15 minut do 15ti stupňové vody. 

Možná znáte jen ty extrémnější případy a teploty, možná, že právě ty extrémy nejsou nic pro vás, v souladu s přírodou pojďte a vyzkoušejte to teď, na jaře. 

Můžete do toho jít s námi.  

Horká koupel

Nejen zranění, a nejen svaly a nejen voda ledová.

Někomu po cvičení ztuhlým svalům pomáhá voda teplá, mezi 36 - 40 celsiovými stupni, ponoření do teplé lázně pomůže prohřát šlachy, svaly, klouby, uvolnit a rozřířit rozsah pohybu. Horká koupel večer může usnadnit usínání, vůbec celkové zklidnění, hospodaření se serotoninem, melatoninem a celkovou synchronizací cirkadiánního rytmu. Což obojí může velmi prospět správné regeneraci a tím pádem zlepšit trénink a jeho benefity. Horká koupel nebo sprcha nemusí být jen pochoutkou po tréninku, ale naopak může být formou zahřátí před tělesnou aktivitou, a jako warm-up pak snižuje riziko zranění.

Kontrastní terapie

Ideální po akutních zraněních, příkladem může být vyvrtnutý kotník, pár dní ošetření výhradně studeným zábalem, kompresí, pak zkusit kontrast 3 - 4 min. teplá lázeň střídavě s 1 min. chladné lázně, 20 - 30 minut celkem, vždy zakončit studenou vodou. Tenhle pumpující efekt, stahování a roztahování cév zvyšuje průtok krve, okysličení krve a podporuje proces hojení.

Však POZOR! Kontrastní terapie, stejně jako extrémně chladná či extrémně horká voda není pro každého. Kardiaci, lidé s oběhovými problémy, ale také zranění otevřená, pro tyto a spoustu dalších nemusí být výše uvedené praktiky zdraví prospěšné, naopak, mohou uškodit.   

Zkuste zpestřit svoje hýčkání se a místo různých pěn a esenciálních olejů si dejte do vany Epsomskou sůl, nasytí vás nejen hořčíkem. :-).

V lázni nečtěte, nesurfujte. Meditujte.

Užívejte krásný čas a pište mi! Já mezitím nachystám pro Vás něco o cvičení ve vodě a u vody ve spojitosti se zdravým stárnutím. :-)

Beata BB

 

Cold‐water immersion (cryotherapy) for preventing and treating muscle soreness after exercise - Bleakley, C - 2012 | Cochrane Library

Post‐exercise cold water immersion attenuates acute anabolic signalling and long‐term adaptations in muscle to strength training - Roberts - 2015 - The Journal of Physiology - Wiley Online Library