Volný čas

23.7.2024 19:41
Hlavní otázka je, jakou činností člověk vyplní svůj čas. /Aristotelés/

Co si představujete pod pojmem Volný čas?

Nicnedělání? Relax od práce? Dovolenou? 

Volný čas historicky opravdu znamenal svobodu od práce. Řecky se "volný čas" řekne "scholé", tedy škola. Scholé jako čas svobody od práce potřebné k přežití, čas pro intelektuální či kreativní projekty. Čas, ve kterém se máme věnovat vznešeným věcem.

V důsledku společenského pokroku se snižováním fyzické namáhavosti práce, a naopak zvyšováním její mentální a duševní náročnosti, se do volnočasové sféry přesunula pestrá paleta aktivit od čtení až po práci se dřevem.

Filozof Pieper o volném čase napsal, že schopnost být v klidu, je jednou ze základních dovedností lidské duše. Je to fyzický stav, fyzická činnost, která nějakým způsobem posiluje a regeneruje naši duši.

Volný čas neznamená absenci aktivity, JE to aktivita.

Chybí pouze vnější motivace: volný čas primárně neslouží k tomu, abychom vydělávali peníze či někoho ohromili.

Musíte to dělat PRO SEBE.

Můžete číst knihy, plést, zahradničit, kácet stromy, lézt po horách, chodit Nordic walking a pro mě za mě v té chůzi s holemi závodit. Musí vás to bavit, ale zároveň něčím obohacovat. 

Já osobně ve volném čase moc ráda čtu. A to i věci řekněme odborné nebo populárně naučné. Ráda se učím. Jsem věčný student. I když si připadám pořád stejně blbá.

A taky ráda sepisuji. Třídím myšlenky na papír. Pojím ty načtené se svými vlastními. Píšu vám články a bbnewslettery. Nespěchám. Nikdo mě nehoní. Nikdo na mě netlačí. Nic se v mém životě nezmění ani pokud bych to nedokončila (dokončuji).

To mi dává pocit volnosti, svobody, zábavy.

Volného času.

Kdo většinu běžných pracovních dní čte odborné věci, nejspíš rád, aspoň o dovolené, sáhne po odpočinkové četbě.

Někdo každou volnou chvíli chce věnovat nějaké aktivitě, sportu, cestování.

Kdo je ve fyzickém pohybu většinu všedních dní, měl by si bez výčitek dát v čase svátečním a dovolenkovém trochu oraz.

Kdo je v neustálém dění, stále v akci, kontaktu s mnoha lidmi, vyhledává klid a možná i samotu.

Někdo jiný miluje festivaly, výstavy, sociální akce nebo třeba přátele a zahradní grilování.

Odpočinkové chvíle mohou být velmi krátké, přesto mohou dostat úplně jiný šmrnc a kouzlo s variabilitou.

Chcete příklad? Muž, který nikdy nevaří, je pracovně vytížený, stres je zvyklý odbourávat třeba nějakým sportem, se jednou za rok, třeba v den významného partnerského výročí pustí do přípravy slavnostního oběda. Nastuduje recepty, zajde nakoupit materiál, a postupuje pomalu, ale jistě. Ten oběd je sice připravený vlastně až málem večer, ale…

Věříte, že si ten pán odpočinul? Tak nějak jinak než běžně? Možná lépe? 

Máte Vy podobné zkušenosti? Ne zrovna s vařením, ale jiné? Napište mi.

 

Hodně lidí toto nachází v náročných pohybových aktivitách. Možná tak získávají sílu, kterou pak zúročí v práci, ale proto to nedělají. Hýbou se pro ten pocit, který jím mnohdy i náročná dřina skýtá.

Smyslem není zabít čas nebo se rozptýlit.

Smyslem je aktivita, která nás někam posouvá a zároveň si při ní oddychneme.

Ve volném čase jsme sami sebou. Přítomní. 

Nikdo nás nenutí to dělat. Motivací není finanční odměna či uznání, nýbrž jen a jen prožitek samotný.

My sami si diktujeme řád, disciplínu. 

Volný čas je odměna za práci, kterou provádíme. 

Podle psycholožky Pavly Koucké by se volný čas neměl stát výkonovou disciplínou, v níž se toho snažíme stihnout co nejvíce.

Někdy můžeme (měli bychom) být i úplně nečinní. Nečinnost by v nás neměla vzbuzovat provinilost. Psychoterapeutka Andrea Žilková popisuje nicnedělání jako dovednost. A dovolenou jako skvělý čas, kdy ji lze postupně trénovat a prohlubovat.

Technologie a chytré telefony, které máme neustále po ruce, aplikace, prostřednictvím kterých komunikujeme s ostatními a oni s námi, a slouží jako výplň každé chvilky, kdy zůstáváme sami se sebou, jsou největší překážkou, jak se onu výše zmíněnou dovednost naučit. Jak si ji umět užít. Každou volnou chvilku kontrolujeme, co je ve světě (v mobilu) nového. Co si dát vlastní dovednostní lekce na toto téma - nechat to na chvíli plavat. 

Místo koukání do mobilu sledovat co je nového u mě samé/ho, moje myšlenky, nechat je bloumat, šplouchat, těkat, vnímat je nebo nevnímat. Některou dobrou přistihnout hned, jinou nechat doznít a doposlechnout v další vlně.

Och! Jak dlouho mi toto trvalo si uvědomit!? Až jsem si o tom přečetla. Až jsem to navnímala u jiných lidí, teprve mi to celé došlo. 

 

Rovnováha a cesta k jejímu dosažení vede i volnočasovým spektrem.

 

Už víte, proč se bb planeta jmenuje leisure time? I v tomhle anglickém slovním spojení je řečeno to, co najdete v úvodníku webových stránek.  Zacílení na zdraví. Zdraví je stav tělesné, duševní duchovní a sociální spokojenosti, nikoliv absence nemoci. Rovnováha položek. (Mimochodem, teď jsem si vzpomněla na článek o čtyřech kbelících, zalistujte zpět a znovu si jej přečtěte.)

V bbleisure světě jsme zaměřeni na pohybovou aktivitu, ale budete se mnou souhlasit, když řeknu, že s velkým přesahem k těm ostatním složkám.

Na fotce jsme s holemi. Jo, jeden čtvrtek v červnu 2024 jsme si místo indoor lekcí dali svižnou chůzi s holemi. Abychom podpořili naše závodníky Nordic walkery před závodem, na který se chystali. Ač Nordic walking není jediným a hlavním pilířem našich pohybových aktivit, je jejich přirozenou součástí. Někteří obyvatelé bbleisure planety ho provozují víc, jiní méně. Ale všichni s respektem k chůzi jako takové. 

Chůze obecně je základ.

Z fyzického hlediska, čím více budeme chodit, tím více se budeme chránit proti nemocem srdce a cév, rakoviny, deprese, artritickým bolestem. Tím to na naší planetě začalo.

Pro zdraví. Pro volný čas.

Leisure procházky a toulky krajinou.

Ó, jak úžasná je rytmická chůze středním tempem se zastaveníčky.

Pro nádech, výdech, přestávky, ve kterých se vynořují obzory.

V tyhle chvíle se nabírají síly. 

 

Tohle se trochu bije s trávením volného času závoděním v Nordic walking, že?! O tom se rozepíšu později.

Teď ještě nedozrál ten správný čas. 

Nespěchám.

Je to můj volný čas.

 

A Vy si užívejte ten svůj! Krásné léto a dovolenou!

 

Beata BB

Tento článek bude pokračovat.

 

 

Zdroje:

Jsem absolventka Rekreologie FTK UPOL.

Ryan Holiday: Klíčem je klid.

Kelly Starrett a Juliet Starret: Stvořeni k pohybu.

PsychologieDnes 2024, ročník 30, č. 7-8.