Mezi námi Nordic Walking rozhodčími

17.10.2023 20:03
Ve Vysokých Tatrách na Štrbském plese se ve dnech 15. - 16. září 2023 konal Světový pohár Nordic Walking. Walkeři z osmi zemí si mohli vybrat jednu ze tří nabízených tratí, 21 km, 10 km, 5 km, a že ty tratě pod vrcholky tatranských štítů nebyly jednoduché, musí být jasné každému i na dálku. Však zvládli to i účastníci speciální kategorie zdravotně postižených. Rozhodčí ze čtyř zemí, a my s Evou mezi nimi. Byla to pecka děcka.

Série závodů Světového poháru Nordic Walking odstartovala v Itálii, následoval Kazachstán, Polsko, Slovensko, kde se závody konaly už po druhé. 

My s Evou jsme se prvních závodů v pozici rozhodčích účastnily letos v květnu v Bruntále, na Uhlířském kopci. Můžete si přečíst povídání o tom zážitku a klání, i já si to teď ráda znovu čtu. Mistrovský nordic walking | Leisure Time (bbleisure.cz) Předcházelo mu odhodlání a sportovní nadšení Petra Marka z Bruntálu, který dal dohromady mraky lidí, od něho tenkrát přišlo i pozvání k možnosti stát se rozhodčí. Jana Štěpaníková pak dala dohromady nás, kteří jsme chtěli zkusit rozhodcovský kurz a zkoušky, komunikovala s ONWF, no a ani nevíme jak se to všechno tak rychle a intenzivně dělo a povedlo,

byly jsme hozeny do vody a plavaly.

Rozplavbový bazén v Bruntále byl, troufnu si říct za nás všechny v České republice velmi důležitý. Myslím tím pro organizátory, závodníky, účastníky, a hlavně i rozhodčí. Chceme-li a chceme, to je jasná věc, jít a držet krok s těmi, co už jsou na cestě pár let, musíme se rozhlížet, po/učit se od nich a hlavně makat. Je za tím spousta práce, spolupráce mnoha lidí, jednotek, územních celků. Je to o komunikaci, přátelství, vztazích, vzájemné podpoře, nadšení, protože je v tom volný čas každého jednotlivce.

Nordic Walking si to zaslouží.

Já osobně vždycky brblala proti závodění v Nordic Walking. Zdraví prospěšná pohybová aktivita by přeci neměla být zneužita něčím tak bláznivým jako je měření času, metrů, rychlosti, vždyť se tím stírá její velká přidaná hodnota, jako je ta dokonalá až fascinující technika samotné chůze s holemi, právě ona skýtá ty cenné zdravotní benefity.  A většina lidí, takových těch sportovců nadupanců, řekne: Neumím chodit pomalu, já potřebuji rychle, vezme hole a...to nemusí mít žádné.

Jenže...

Jsou sportovci, rekreační i profesionálové, kteří tu krásu zvládnou bravurně i v neuvěřitelné rychlosti. A jsou lidé, kteří by rádi aktivně se hýbat, jenže z mnoha různých důvodů nemohou provozovat svůj oblíbený sport. Jako například takový Petr Cimprich z Olomouce. Někteří ho znáte a tím pádem i jeho sportovní a zdravotní příběh. Bývalý fotbalista. Ať to nepopletu, kolik že těch operací kolene má za sebou? Šest? Plus jedenkrát kyčel? Chápete, že s fotbalem musel skončit a i se spoustou jiných sportů a pohybových aktivit se rozloučit. Nordic Walking hole ho dostaly zpět do kondice, a jeho srdce a duše závodníka ho vytáhla zpět na vrchol.

Jsou lidé, ženy i muži, kteří bojují s nadváhou, s různými zdravotními neduhy, chtějí si pomoct, chtějí něco změnit ve svém životě, chtějí mít před sebou něco, za čím jít, i pro tyto jsou závody onou metou, a pak další a další starty a cíle. Vždyť oni překonávají sami sebe, svoji pohodlnost, v určitém věku i třeba jednotvárnost životního způsobu.

Pak je celá řada mladých lidí, kterým je ještě i v dnešní době chůze s holemi v lepším případě nudou, v tom horším k smíchu. Ovšem nabídneme-li jim možnost poměřit síly formou závodu, to reagují jinak.

Všichni občas na cestě životem po/změníme některé svoje názory a přesvědčení. Já například dnes už vím, že závodům Nordic Walking fandím. A nejen proto, že jsem se stala rozhodčí, ale že jsem právě díky této nové roli přičichla k něčemu, co jsem předtím neměla možnost procítit, zažít, pochopit. Jestli mi rozumíte jak to myslím.

A když to teď už konečně vezmu z pohledu rozhodčí, kde jinde by měli být rozhodčí, než u Nordic Walking. Proč tam ti sudí jsou, ptá se mě manžel, ptají se nás přátelé. No proč, povzbuzují, hlídají, vysvětlují, bodují, kartují, konzultují ne/správně provedenou techniku. Když tam nebudou, tak přeci ti závodníci nemusí závodit v Nordic Walking, to nemusí mít ani hole anebo si mohou vzít klacky z lesa. Jestli mi rozumíte jak to myslím.

Já osobně si jich nesmírně vážím, všech, co jdou na start. Podporují tím sami sebe, nejen ti orientovaní na výkon a výhru, i ti druzí, kteří si jdou sami se sebou a se svým tělem i hlavou něco vyříkat, ti další, kteří si prostě jen chtějí užít trať, poznat nová místa, setkat se přáteli a navázat nová kamarádství. Podporují tím i ostatní. Zápal mnoha lidí, obcí, komunit. Podporují tím něco mnohem vyššího hlubšího cennějšího. Každý si domysleme, co všechno se za tím vším skrývá.

 

I rozhodčí má svou duši, V každém z nás se jistě odehrává během závodu naše vlastní klání. Nemyslete si, že ne. Že chceme kritizovat a kartovat. Chceme inspirovat a šířit a sdílet. Minimálně ta grupa rozhodčích, ve které ted máme tu čest být.

...

Po rozplavbě v Bruntále jsme skočili šipkou do bazénu nad Štrbským plesem.

Z Olomouce jsme vyjely už ve čtvrtek, s Evou a ještě i Marťou Kopečnou, abychom byly v podvečer ve Štrbě.  Společné ubytování s ostatními rozhodčími, a i Janou Stejskalovou, předsedkyní naší Českomoravské federace Nordic Walking. První večer proběhla první porada pod vedením hlavních rozhodčích Jara a Dariusze a seznamka s ostatními. Neznali jsme se ještě všichni se všemi.

Jsou to neskuteční bombarďáci.
Jejich stisk ruky a obejmutí je srdečné, úsměv hřejivý a skromnost do očí bijící.

Je to dar potkat takové lidi na první dobrou a mít možnost s nimi spolupracovat a něco nového se od nich naučit.

Budu věřit, že se s nimi ještě potkám, a kdyby mi náhodou s přibývajícím věkem vypovídala paměť, tak jejich jména i tváře budu mít uloženy. Taky zvuky písniček, a křeče od smíchu ve škraních.

Děkuji Vám!

Nordic Walking World Cup, Štrbské Pleso, Slovakia 2023

Lukáš Novotný
Andy Hlaváč
Jaroslav Veigluuman
Ján Brádňanský
Dariusz Janecki
Agnieszka Janecka
Naďa Kabatova
Miroslava Novotná Juhásová
Snizhana Bezega
Stefan Lieskovsky
Katka Vargová
Marian Varga
Miňo Novotný
Jana Stejskalová
Martina Kopečná
Eva Součkova

Športová Federácia Nordic Walking
Českomoravská federace Nordic Walking
ONWF
Trnafskí Walkeri
NORDIC ACTIVITY RATNOVCE
Nordic Walker Online
Avantúra Slovensko
Nordic Walking Poland
BB Leisure Time

 

V pátek ráno jsme šli nachystat tratě, v 18 hodin vypuklo moc příjemné slavnostní zahájení, kde jsme my rozhodčí složili slib, no a v sobotu ráno jsme šli do toho.

Podrobnosti si nechám. Zážitky jsou nepřenositelné. Co se stalo pod Tatrami, nechť zůstane pod Tatrami. V každém z nás i Vás.

Na začátku souhra náhod a okolností, neznalostí, výzev, a je z toho první velký zápis do našich rozhodcovských registraček ONWF. Tři české rozhodčí na zahraniční půdě, a všechny tři z Olomouce. Svatá Trojice z Olomouce. :-) 

Dějí se věci v životě náhodou nebo ne?

Co myslíte Vy?

Ať se Vám i nám všem daří!

Beata BB